top of page

Beyza Avcıoğlu: Otomobil sporlarında bir ömür...

Women Drivers Network’ün bu ayki konuğu FIA Motor Sporları Kadın Komisyonu ve TOSFED Kadınlar Komisyonu üyesi Beyza Avcıoğlu. Kendisi aynı zamanda 35 yıldır telekomünikasyon sektörünün “telsiz haberleşme” konusunda lider kuruluşlarından olan Telsan’ın kurucu ortağı ve Genel Müdürü.

Beyza Avcıoğlu otomobil sporlarını hayatının vazgeçilmezlerinden biri olarak tanımlıyor. Diğer vazgeçilmezinin ise “eşi” olduğunu ekliyor.

1990 Türkiye Ralli Bayanlar Şampiyonluğu

Otomobil sporları Beyza Hanım’ın hayatına eşi Azmi Avcıoğlu sayesinde dahil oluyor. Beyza Hanım 40 yıldır hem eşine hem otomobil sporlarına sevdasının ilk günkü gibi olduğunu söylüyor. Hatta bu sevdayla ilgili şunları anlatıyor: “Nikah tarihimizi bile yarış takvimine göre belirledik. Yarış aracımızı gelin arabası olarak kullandık. Arabamıza tulumlarımızı atıp, nikahtan sonra eve bile uğramadan Bulgaristan’daki Hebros ve ardından Yunanistan’daki Halkidiki Rallilerinin yolunu tuttuk. Balayımız rallinin tozlu, topraklı yollarında keyifle ve başarıyla geçti.”

Profesyonel yarış kariyeriniz nasıl başladı?

Aktif spor hayatım Tofaş Ralli Grubu’nda co-pilot olarak başladı. Ardından Renault Ralli Takımı’nda pilot koltuğunda devam ettim. 11 yıl boyunca ulusal ve uluslararası yarışlarda birinciliklerim oldu. Bunları teker teker saymak yerine sporculuk kariyerime damgasını vuran şampiyonlukları sıralamak isterim: 1980 Türkiye Ralli Co-Pilot Şampiyonu ve 1990 Türkiye Ralli Bayanlar Şampiyonu.

2005 yılından itibaren oğlum Orhan bayrağı devir aldı. Sporcu bir anne olarak Orhan’ın yarıştığı takımda görev alarak tüm ekibe destek verdim. Oğlumun yarışlarında genelde soğukkanlılığımı korumaya özen gösterdim. Kaygılandığım zamanlarda derin nefes, bol dua ile zihnimi yatıştırdım.

Aktif spor hayatınızı tamamladıktan sonra otomobil sporları içinde nasıl yer aldınız?

Otomobil Sporları Federasyonu’nun organize ettiği Avrupa ve Dünya Şampiyonası Rallilerinde “yarışmacılarla ilişkiler sorumlusu” olarak görev yaptım. 2015 yılında Federasyon, bu spora sevdalı ve emek vermiş bir grup kadını seçerek, Otomobil Sporlarında Kadın Kurulu’nu oluşturdu ve ben de memnuniyetle bu kuruldaki yerimi aldım.



İçinde yer aldığınız Kadınlar Komisyonundaki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Kadınlar Komisyonu olarak, oluşturduğumuz sosyal sorumluluk projeleri kapsamında kadınların otomobil sporlarına katılımının artması ve otomobil kullanımında bilinçlenmesi için çeşitli eğitim ve organizasyonlar düzenliyoruz.

Velinin Karnesi Nasıl Projesi - Kars

Kadınlar Komisyonu olarak hayata geçirdiğiniz “Velinin Karnesi Projesi” oldukça dikkat çekti. Projenin detaylarını öğrenebilir miyiz?

Çocuklardan başlayarak trafikte güvenliğin önemini vurgulayacak ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da desteklenen “Velinin Karnesi Nasıl” sosyal sorumluluk projemiz ile 2016-2019 arası eğitim dönemlerinde 12 ildeki 35 okulda, toplam 10.534 öğrenciye ulaştık.

Proje kapsamında ilköğretim okullarındaki 7-11 yaş grubu öğrencilere “Trafik ve Yol Güvenliği” eğitimi veriyoruz. Öğrencilerden velilerine karne notu vermelerini istiyoruz. Velilerin trafik kurallarına uymasını ve böylece kazaların önlenebileceğinin altını çizmek istiyoruz. Ayrıca orta vadede eğitimleri veren şampiyon sürücülerimiz ve okul bahçesine yerleştireceğimiz yarış otomobili sayesinde öğrencilerin otomobil sporları ile buluşmasını sağlayarak, spor hakkında farkındalık yaratıp, bu spora olan ilgiyi küçük yaşlardan itibaren artırmayı hedefliyoruz. Her okuldan bir anneye, toplamda ise 20 anneye yıl sonunda Körfez Yarış Pistinde “İleri Sürüş Eğitimi” vererek, güvenli sürüş ile ilgili bilincin gelişmesine destek veriyoruz. Ayrıca bu sporun anne-baba-çocuk herkesi bir araya getirdiğini de böylece göstermiş oluyoruz.

Sözün özü, duyarlı ve bilinçli nesiller yetişmesini sağlayacak ve otomobil sporlarına kadının katılımını artıracak uzun dönemli sürdürülebilir projeler üzerinde sabırla ve azimle çalışıyoruz.

Bir de üstlendiğiniz uluslararası görevler var. Onlardan da bahsedebilir misiniz?


2015 yılından beri ülkemizi otomobil sporlarının uluslararası otoritesi olan FIA’da temsil ediyorum. Her yıl yapılan toplantılarda çeşitli ülkelerin temsilcileri bir araya gelerek, ülke bazında gerçekleşen projeleri tanıtıyor. FIA Women in Motorsport Komisyonu olarak da kadın sporcuları destekleyen projeler üretiliyor. Bu projelerde yakın gelecekte bizden genç kadınların olması için federasyon yetkilileri ile çalışmalar sürdürüyoruz.

2019 yılından beri de FIA’nın Çevre ve Sürdürülebilirlik Komisyonu’nda ülkemizi temsil ediyorum. Otomobil sporlarında çevre ve sürdürülebilirlik için yoğun çalışmalar yaptık ve duyarlılığımızı, bu yıl Dünya Şampiyonası Türkiye Rallisi’nde FIA’nın en üst seviye olan 3-Yıldız Akreditasyonunu alarak kanıtladık.

Son olarak bunca yıl sektörün içinde yer alan biri olarak en büyük hayaliniz nedir?

Cinsiyet farkı gözetmeden ilkokuldan başlayarak “eğit-öğret-sevdir-yüreklendir” mottosu ile otomobil sporlarına sporcu, yönetici, görevli yetiştirmek en büyük hayalim. Bu sporun ulaşılabilir olduğunun büyük kitlelere yayılmasını isterim. Ülkemizde spora ilgi artsın, uluslararası platformda ise “Türk Kahramanlar”ımız olsun.

bottom of page