top of page

Akasya Asıltürkmen: Araba kullanmaya cesareti olmayan hemcinslerime ilham olmak çok hoşuma gidiyor

Onlarca yıldır sinemada, televizyonda ve tiyatroda hayatımızda olan bir oyuncu Akasya Asıltürkmen. Sadece bu kadar da değil. Reklamlarda, filmlerde, radyoda duyduğumuz pek çok karakter de Akasya'nın sesiyle hayat buluyor. Bunun yanı sıra başka pek çok girişimi ve farklı alanlardaki projeleriyle yerinde duramayan bir anne. On parmağında on marifet Akasya'yı bu sefer sürücü koltuğundaki haliyle tanımak istedik.


Akasya kimdir? Neler yapar?

Akasya, oyuncudur, içerik üretir, seslendirme yapar, girişimcidir, yazar, tasarlar ve altı senelik de annedir. Son zamanlarda özellikle matruşka gibi hissediyorum. Var olan kalıpların dışına çıktıkça yepyeni bir Akasya!


Şu ara Akasya’nın ajandasında neler ön planda?

Bu aralar çiçeği burnunda ajansımız Equinox ile ilgileniyorum daha çok. Üç arkadaş yetenek ve birikimlerimizi, müşteri portföyümüzü birleştirdik. 21 Mart’ta da duyurduk oluşumumuzu. Tanıtım ve organizasyon dünyasına yeni nesil bir anlayış getirmek için kolları sıvadık. Bir de global bir firmanın iş ortağıyım. Onunla yurt dışında da wellness alanında çığır açacak işler yapıyoruz. Bu sezon “Sadece Büyükler İçin Küçük Prens” isimli bir oyun yaptım. Bunların yanı sıra iki yeni çocuk kitabım çıkacak.

Akasya’nın bir günü nasıl geçer?

Sabahları 06.00 sularında uyanırım. Spor yapana kadar bir şey yemem ama şu içerim. Takviyelerimi düzenli olarak aldıktan ve sporumu yaptıktan sonra, kızımı okuluna bırakır ve işlere koyulurum. Birden fazla alanda çalıştığımdan ajanda şart. Hatta patron ajanda diyebilirim. Gün içerisinde iki yakada da işlerim olabiliyor. Trafiğin yoğun olmadığı saatleri tercih ederim genelde. Arabada da bol bol toplantı yaptığım olur.


Otomobil kullanmaya ne zaman başladın? Sana bu konuda yardım eden biri oldu mu?

27 yaşında ehliyet aldım ama 40 yaşında kullanmaya başladım. Cihangir’de yaşarken araba yerine motor kullanmayı tercih ettim çünkü park yeri ciddi bir sorundu. Şimdi çocuk da olduğundan araba şart. Geç kullanmaya başladım ama çok seviyorum. Trafikte durmayı bile seviyorum. Büyük özgürlük. Seneler sonra tekrar başladığım için özel ders aldım. Özellikle bu durumlarda abi, baba, koca yerine profesyonel bir direksiyon eğitimi almak çok daha iyi.


Yapamazsın diyen oldu mu?

Bana kolay kolay kimse yapamazsın demez galiba. Yapabileceğimi karşı tarafa hissettiren bir yapım vardır. Ama önceki cevabımda belirttiğim gibi, özellikte aile fertleri biraz daha zorlayıcı olabiliyor.


Şehir içinde mi şehir dışında mı otomobil kullanmak daha keyifli?

İkisinin de yeri ayrı. Köprüyü gün batımında geçmek çok güzeldir mesela. Ama yemyeşil ağaçlarla kaplı bir orman yolu da çok çekici geliyor insana.


Kızıyla sık sık otomobil kullanan bir anne olarak trafikte seni en çok tedirgin eden şeyler neler?

Herhangi bir kabalıkla karşılaşmak, çok yoğun trafikte sıkışmak, kaza ve benzeri olaylar sanırım.



Bizim Güvenli Sürüş Eğitimimize de katılmış biri olarak, sence sürücü olarak trafikte geliştirmemiz gereken yönlerimiz neler?

Farkındalık kesinlikle. Benim için artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Çok daha dikkatli bir sürücüye dönüştüm. Güvenli sürüş eğitimini trafiğe çıkan herkes alsa keşke.


Trafikte bir kadın olarak en çok neler dikkatini çekiyor?

Yani çok klasik ama kadınlara bir yargı var. Bu bizim aramızda bile böyle. Mesela benim bir yargım “kadın şoförler geri geri giderek yol vermez”. Taksiler de yol vermiyor asla İstanbul’da. Biraz daha karşı tarafı da düşünen bir sürücü kalabalığı olsun isterdim.


Kişisel olarak sürücülüğün konusunda geliştirmek istediğin yönlerin var mı?

Düz vites kullanmıyorum ve unuttum iyice açıkçası. Bir ara hatırlamak istiyorum.


Otomobil senin için ne ifade ediyor?

Kesinlikle özgürlük!


Otomobil alırken kriterlerin neler?

Rahat, konforlu ve güvenli olmasını isterim. Bir de tasarım önemli benim için.


Öncelik tasarım, konfor mu? Yoksa güvenlik, sağlamlık gibi konular mı önceliğin?

Önce güvenlik diye cevap vermek isterim. Sonra tabii tasarım önemli.


Otomobil sporlarına ilgin var mı?

İzlemeyi sevmiyorum ama katılmak çok zevkli. Klasik araba rallisine katılmıştım. Bir de sizinle off-road sürüş deneyimi yaşamıştık. Çok çok keyif aldım hepsinden.


Kızın ehliyet alma yaşına geldiğinde ona otomobil kullanmayı öğretmek ister misin?

Ona iyi bir örnek olmanın ötesine geçmeyi düşünmem. Özel ders aldırırdım. Bana kalırsa en doğrusu bu.


İşin gereği otomobil içinde bazı çekimler yapıp yayınlıyorsun, bu konuda senin gibi influencer’lara neler tavsiye etmek istersin?

Akan trafikte çok da çekim yapmayı önermiyorum. Daha çok trafik varken açıyorum ben kamerayı.


bottom of page